
A MENTES TÁPLÁLKOZÁS ÚJ KORSZAKA
Share
GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁS - kukoricából, burgonyából és rizslisztből készült termékek nélkül?
A hagyományos gluténmentes termékek leggyakrabban fehér rizsliszt, kukoricaliszt, illetve burgonyakeményítő és kukoricakeményítő felhasználásával készülnek. Ezek az összetevők jellemzően nem tartalmaznak hozzáadott rostokat, és tápértékük, különösen a fehérjetartalmuk, alacsony.
Ezek tulajdonképpen finomított szénhidrátok, hasonlóan a fehér búzaliszthez. Emiatt magas a glikémiás indexük, ami gyors és jelentős vércukorszint-emelkedést eredményezhet, növelve az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, főleg ha az étrend egyébként is egyoldalú és nem kiegyensúlyozott. A finomítás során elvesztik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, és kevés esszenciális aminosavat és zsírsavat tartalmaznak. Hosszú távú, kizárólagos fogyasztásuk könnyen tápanyaghiányhoz vezethet.
Az alacsony rostbevitel emésztési nehézségeket is okozhat, mivel negatívan befolyásolja a bélflóra állapotát, ami puffadás, székrekedés és egyéb hasi panaszok kialakulásához vezethet. A túlzott finomított szénhidrátbevitel felboríthatja a bélflóra egyensúlyát (diszbiózist okozhat), ami számos egészségügyi problémához, például ekcéma, allergia, légúti megbetegedések, IBS, inzulinrezisztencia, elhízás, és ételintoleranciák kialakulásához vezethet.
Az új korszak a mentes táplálkozásban
Szerencsére ma már számos olyan gluténmentes alapanyag áll rendelkezésünkre, amelyek sokkal kedvezőbb tápanyagprofillal bírnak, mint a korábban említettek. Ezek változatos fogyasztása hozzájárulhat a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottsághoz, segíthet megfelelő mennyiségű rostot bevinni, valamint antioxidánsokhoz, esszenciális zsírsavakhoz és aminosavakhoz juthatunk általuk. Ez általánosan javíthatja egészségi állapotunkat.
Lássuk hát, melyek ezek a kiváló alapanyagok, és hogyan használhatjuk fel őket a konyhánkban. Bemutatjuk a kölest, a hajdinát, a tápiókakeményítőt, az édesburgonyalisztet, a zablisztet és a gluténmentes rostokat, az útifűmaghéjat és a bambuszrostot.